hamilelikte beslenme önerileri Beslenme: İyi Beslenme ve Bebeğinizin Sağlığını Koruma Rehberi
Gebelikte fitness ve beslenme önemlidir. Hamilelik sırasında aktif kalmak ve sağlıklı beslenmek, bebeğin vücudunu ve zihnini geliştirmeye yardımcı olur ve fetüs için mümkün olan en iyi ortamı sağlar. Bu kılavuz hamilelik sırasında neyi, ne zaman ve nasıl yemeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, hamilelikte iyi beslenme, alışveriş faturanızdan nasıl tasarruf edeceğiniz ve bireysel ihtiyaçlarınıza nasıl dikkat edeceğiniz konusunda size bilgi sağlayacaktır.
1. Hamilelikte ne yenir?
Hamile kadınların en sık sorduğu sorulardan biri de hamilelikte ne yemeleri gerektiğidir. Dışarıda pek çok çelişkili bilgi var ve birçok kadın ne yemeleri ve ne zaman yemeleri gerektiğinden emin değil. Bu zor konuda gezinmenize yardımcı olmak için, hamilelik sırasında yemeniz gereken ilk on yiyeceğin bir listesini derledim.
1. Meyveler
– Meyveler sadece zengin bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda lif ve su da içerir.
– Her gün en az üç porsiyon meyve tüketilmesi tavsiye edilir.
2. Sebzeler
– Sebzeler harika bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır.
– Her gün en az iki porsiyon sebze tüketilmesi tavsiye edilir.
3. Süt
– Süt, zengin bir kalsiyum, protein ve D vitamini kaynağıdır.
– Her gün en az iki porsiyon süt ürünü tüketilmesi tavsiye edilir.
4. Et
-Et harika bir protein, demir, çinko ve B vitamini kaynağıdır.
– Her gün en az iki porsiyon et tüketilmesi tavsiye edilir.
5. Tahıllar
– Tahıllar zengin bir lif, B vitamini ve antioksidan kaynağıdır.
2. Hamilelikte ne yememeli?
Hamilelik sırasında, sağlıklı bir diyet yediğinizden emin olmanız önemlidir. Hatırlanması gereken en önemli şey, her zaman vücudunuzu dinlemeniz gerektiğidir. Kendinizi hasta hissediyorsanız, kendinizi hasta hissetmenize neden olabilecek herhangi bir şeyi yemeyi bırakmak en iyisidir. Hamileyseniz çiğ balık ve çiğ yumurta yemekten de kaçınmalısınız. Hamilelik sırasında alkol almaktan kaçınmak da önemlidir. Alkol doğum kusurlarına neden olabilir, bu yüzden tamamen uzak durmak en iyisidir. Hamilelik sırasında sağlıklı bir diyet yemek istiyorsanız, bitki bazlı bir diyet yemek en iyisidir. Buna meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve fındık dahildir. Bu, sağlıklı kalmanıza ve bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır.
3. Emzirme döneminde ne yenir?
Hamileyken sağlıklı beslenmek önemlidir. Bir kadın sağlıklı beslenirse, gestasyonel diyabet, preeklampsi ve diğer komplikasyonlardan muzdarip olma olasılığı daha düşüktür. İzlenecek en iyi diyet türü, doymuş yağ, şeker ve tuz oranı düşük olandır. Bir sonraki en iyi diyet türü, lif, meyve, sebze ve kepekli tahıllar açısından zengin olanıdır. Bol miktarda protein ve az yağlı süt ürünleri yemek de önemlidir. Kafein, alkol ve sigaradan uzak durmak da önemlidir.
4. Sağlıklı beslenme, sağlıklı bir hamileliğin temelidir, bu nedenle doğru şeyleri yemek önemlidir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme, sağlıklı bir hamileliğin temelidir. Doğru yiyecekleri yemek ve vücudunuza iyi bakmak önemlidir. Sağlıklı beslenmek her zaman kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur ve bebeğiniz için iyidir, ancak hamileyken çok daha zordur. Hamilelik sırasında sağlıklı beslendiğinizden emin olmak için yapmanız gereken bazı şeyler var. Dengeli beslenmek ilk adımdır. Protein oranı yüksek ve yağ oranı düşük çeşitli yiyecekler yemek önemlidir. Ayrıca mümkün olduğunca çok mikro besin aldığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca kaçınmanız gereken bazı şeyler de var. Hamile kadınlar, bebeğinize zarar verebileceğinden alkol, kafein ve işlenmiş gıdalardan kaçınmalıdır.